Hoe bereken je de kosten voor het uitbouwen van je woning?

Kosten uitbouw berekenen

 

Bij het uitbouwen van je woning komen kosten kijken, daar valt niet omheen te kijken. Het is dan ook belangrijk om eerst een kostenberekening te doen voordat je aan de slag gaat. Hierbij moeten verschillende factoren in acht worden genomen, zoals de grootte van de uitbouw, de materialen die worden gebruikt en de arbeidskosten. In dit artikel gaan we je laten zien hoe je stap voor stap een kostenberekening kunt maken voor het uitbouwen van je woning. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij het uitvoeren van jouw uitbouw plannen.

Bepaal het doel van je uitbouw

Voordat je de kosten van jouw uitbouwproject kunt berekenen, moet je een duidelijk doel voor ogen hebben voor jouw uitbouw. Wat is precies het doel van jouw uitbouw? Wil je bijvoorbeeld meer woonoppervlakte creëren met een extra kamer, een serre of een uitbouw aan je bestaande woonkamer? Of wil je misschien juist de waarde van je woning verhogen met een (grote) uitbouw? Door het duidelijk formuleren van het doel van je uitbouw, kun je veel gerichter en efficiënter werken aan het berekenen van de kosten. Het is verstandig om te beginnen met het maken van schetsen van je gewenste uitbouw en deze te bespreken met een architect of een aannemer. Zij kunnen jou bouwkundige adviezen geven en indicaties geven over de kosten van jouw uitbouwplannen. Daarnaast is het aan te raden om een bouwtechnisch onderzoek te laten uitvoeren om te kijken of de ondergrond geschikt is voor een uitbouw. Op basis hiervan kun je al een inschatting maken van de kosten voor de fundering van de uitbouw. Voordat je contact opneemt met een aannemer om offertes op te vragen, is het slim om zelf al te berekenen welke materialen je nodig hebt voor de uitbouw en wat de gemiddelde lonen zijn van de vakmensen die je nodig hebt. Op deze manier weet je wat je ongeveer kunt verwachten qua kosten en kom je niet voor verrassingen te staan tijdens de bouw. Het is aangeraden om bij het berekenen van de kosten van de uitbouw altijd ruim te begroten voor onvoorziene kosten. Zo kom je niet in de financiële problemen als het project onverhoopt tegenvalt.

Analyseer de bestaande bouwtekening en infrastructuur

Voordat je begint met het uitbouwen van je woning, is het belangrijk om de bestaande bouwtekeningen en infrastructuur goed te analyseren. Analyseer hoe de huidige woning er in elkaar zit, waar leidingen lopen en waar de stroom aansluitingen zich bevinden. Het is vooral belangrijk om te kijken of deze leidingen en aansluitingen nog op de juiste plek zitten in het kader van jouw uitbouwplannen. Ook moet je kijken naar de fundering van de huidige woning en of deze geschikt is voor de uitbouw. Een goed begin is het opvragen van de bouwtekeningen van de gemeente. Deze tekeningen geven een gedetailleerd beeld van jouw woning en zijn vaak gratis op te vragen bij de gemeente. Hiermee kun je precies zien waar leidingen en aansluitingen lopen en waar de muren zich bevinden. Op basis van deze informatie kun je een plan maken voor hoe je de uitbouw wilt aanleggen en of dit technisch haalbaar is. Daarnaast is het aan te raden om een bouwkundige inspectie uit te voeren om inzicht te krijgen in de staat van de fundering en draagmuren. Hierdoor kun je de haalbaarheid van jouw uitbouwplannen toetsen en de kosten beter inschatten in het kader van eventuele extra werkzaamheden om de fundering of draagmuren te versterken. Door vooraf gedegen onderzoek te doen naar de bestaande bouwtekening en infrastructuur, weet je precies wat er wel en niet mogelijk is qua uitbouw en kom je niet voor verassingen te staan tijdens de bouw. Dit voorkomt dat mogelijke problemen pas ontdekt worden wanneer het al te laat is en helpt bij het beter berekenen van de kosten van jouw uitbouwplannen.

Bereken de kosten van de uitbouw

Nu je een duidelijk doel voor ogen hebt en weet wat er mogelijk is qua uitbouw op basis van de bestaande bouwtekening en infrastructuur, is het tijd om de kosten van de uitbouw te berekenen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de prijsopbouw van de uitbouw en de verschillende factoren die hier invloed op hebben. De grootte van de uitbouw, het materiaal, de arbeidskosten en de eventuele extra werkzaamheden die nodig zijn voor bijvoorbeeld de fundering, hebben allemaal invloed op de totale kosten van de uitbouw. Maak daarom een lijst met alle te verwachten kosten en neem hierbij een ruime marge voor onvoorziene kosten. Ook is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden voor financiering van de uitbouw. Kun je bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten, geld lenen of geld besparen via energiebesparende maatregelen? Het is daarom ook verstandig om verschillende offertes op te vragen bij aannemers en deze goed met elkaar te vergelijken. Een handige tool bij het berekenen van de kosten van de uitbouw is een online kostenberekeningstool. Hiermee kun je op basis van enkele gegevens een schatting maken van de totale kosten van de uitbouw. Let wel op dat deze tools vaak een schatting geven en de uiteindelijke kosten altijd kunnen afwijken. Het berekenen van de kosten van de uitbouw is een belangrijk onderdeel van het proces. Neem hier de tijd voor en maak een ruime begroting. Zo voorkom je dat je tijdens de bouw voor verrassingen komt te staan wat betreft kosten.

Klaar om te bouwen

Wanneer je een duidelijk doel hebt voor je uitbouw, de bestaande bouwtekening en infrastructuur hebt geanalyseerd en de kosten hebt berekend, kun je eindelijk beginnen met de bouw van de uitbouw. Houd daarbij altijd rekening met vergunningsaanvragen en eventuele bouwvoorschriften waar je aan moet voldoen. Het is altijd verstandig om tijdens de bouw regelmatig te overleggen met de aannemer om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt. Zo ben je er zeker van dat je uitbouw helemaal volgens jouw wensen en binnen het vooraf vastgestelde budget wordt opgeleverd.